Bilişsel Davranışçı Terapi, bir şemsiye ekol olmasının yanında, psikoterapinin kanıta dayalı tarafı adına oldukça faydalı ve etkili bir yöntem olarak ortaya çıkar. Anksiyete bozukluğu, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Özgül fobiler, Depresyon türevleri ve kişilik bozukluklarında kullanılan bu yöntem, psikolog ile danışan eğer doğru amaç birliği üzerinde uzlaşırsa, etkilerini gözlemleyebileceği bir metottur. Duygu, düşünce ve davranış konusunda esneklik, farkındalık ve sağaltım sağlayan bu yöntem, duygu günlükleri, ödevlendirmeler ve farkındalık çalışmaları ile desteklenir.
Bilişsel Davranışçı Terapi’nin Faydaları: Bunu iyi yapan şey nedir?
Kaygı ve Depresyonun Yönetilmesi
BDT, kaygı ve depresyon gibi yaygın psikolojik sorunların belirlenmesi ve sağaltılması konusunda oldukça etkilidir. Terapi sürecinde, bireyler kendi düşünce kalıplarını tanır ve bu kalıpların duygusal durumlarına nasıl etki ettiğini öğrenirler. Ardından, bu olumsuz düşünceleri değiştirerek, daha sağlıklı ve olumlu bir bakış açısı geliştirebilirler.
Davranış Değişikliği
BDT, kişilerin istemeden, otomatik olarak yaptıkları davranışları değiştirmelerine yardımcı olur. Bu terapide, bireyler problemlerini çözmek için sağlıklı başa çıkma stratejileri öğrenirler. Aynı zamanda, günlük yaşamda daha olumlu davranışlar geliştirmeleri teşvik edilir. Davranışsal olarak esnekleşmeye başlar.
Kısa Sürede Etki Görme İhtimalinin Yüksekliği
Hiçbir psikoterapi metodunun sihirli değnek olmadığını biliyoruz. Hiçbir psikolog da, kişiler ile çalışmadan onlara “şu kadar görüşmede sonuca ulaşıyoruz” dememelidir. Ancak doğru terapötik ittifak kurulduğu takdirde, danışan kısa sürede kendisinde olan değişimi somut olarak hissetmesi mümkündür. Genellikle 10-20 seans arasında değişen sürelerde terapi yapılandırılabilir, spesifik problemlere spesifik çözümler sunmakta etkilidir.
Kişisel Farkındalık Kazanmak
BDT, kişisel farkındalığı artırır, düşünsel dünyayı zenginleştirir. Kişi, düşünce ve davranışlarının etkilerini fark ettikçe, kendi iç dünyasıyla daha barışık bir ilişki kurar. Bu farkındalık, kişinin duygusal durumunun iyileşme sürecinde önemli bir rol oynar.